پینه پا چیست؟

پینه پا (Callus) بخشی از پوست است که به دلیل اصطکاک، فشار یا سوزش، سفت و ضخیم شده است. پینه اغلب روی پاها اتفاق میافتند، اما میتواند روی دستها، آرنجها یا زانوها نیز ایجاد شود.
پینه پا به رنگ زرد یا کم رنگ است و به دلیل ضخامت پوست، لمس کردن آن در مقایسه با پوست اطرافش ممکن است حساسیت کمتری ایجاد کند.
پینه اغلب بزرگتر و پهنتر از میخچه پا هستند. این عارضه معمولاً در جایی ظاهر میشود که پوست مرتباً علیه چیزی مانند استخوان، پوشیدن کفش نامناسب یا در رابط با سطح زمین ساییده میشود.
پینه به طور معمول در ناحیه استخوانی دقیقاً در زیر انگشتان پا شکل میگیرند، مناطقی از پوست که هنگام راه رفتن، وزن فرد را تحمل میکند. برای شناخت بیشتر این عارضه با کیف وکفش رنوهمراه باشید.
علائم پینه پا
این عارضه باعث میشود فرد احساس کند که در حال راه رفتن روی سنگ است. علائم زیر ممکن است نشانگر وجود پینه بر روی پاها باشد:
- برجستگی بلند و سخت شده
- ناحیهای ضخیم و زبر پوست
- پوستی که پوسته پوسته و خشک شده است
- درد یا حساسیت زیر پوست
اگر یک پینه بسیار ملتهب یا دردناک شود، بیمار باید به دنبال مشاوره پزشکی باشد. بیمارانی که گردش خون ضعیفی دارند، پوست شکننده یا مشکل عصبی و بیحسی در پا دارند قبل از معالجه پینه در خانه باید با پزشک خود صحبت کنند. افراد مبتلا به دیابت، نوروپاتی محیطی و بیماری شریانی محیطی باید بسیار مراقب باشند.
نحوه حذف پینه روی پا
پزشک متخصص قلب و عروق ممکن است برخی از پوستهای ضخیم را جدا کند و از فشار روی بافتهایی که در زیر آن قرار دارد کم کند. افراد را نباید خود به تنهایی اقدام به برداتشن پینه کنند، زیرا این امر میتواند دردناکتر شود و خطر عفونت را افزایش دهد.
درمان خانگی پینه پا
بسیاری از افراد با استفاده از محصولات بدون نسخه از داروخانه، پینه را در خانه درمان میکنند. نکات شامل موارد زیر هستند:
- پینه را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در آب گرم خیس کنید، سپس محل را با سنگ پا صاف کرده یا خرد کنید. حرکات دایرهای یا رفت و برگشتی به از بین بردن پوست مرده کمک میکند.
- هر روز با استفاده از مرطوب کننده حاوی اسید سالیسیلیک، اوره و یا لاکتات آمونیوم هستند پاها را مرطوب کنید. این کار به نرم شدن پوست خشک کمک میکند.
- کفش و جورابهایی اندازه و سایز بپوشید، پدهای محافظ یا کفی و سایر اقدامات مراقبت از پاها میتوانند یاریرسان باشند. از گوههای فوم یا سیلیکون ممکن است بین انگشتان پا برای کاهش فشار روی یک پینه استفاده شود. ارتوتیکها درج کفش سفالی ممکن است به افرادی که دچار ناهنجاری پا هستند کمک کند.
علل و عوامل خطرناک پینه پا
عوامل خطراک زیر با شیوع بیشتر پینه در ارتباط هستند:
- هر چیزی که باعث فشار یا اصطکاک روی پوست شود
- کفشهایی که خیلی تنگ یا دارای پاشنه بلند هستند، باعث فشار میشوند
- کفشهایی که خیلی شُل هستند، باعث اصطکاک میشوند
- درز بد نصب شده در کفش که بر روی پوست مالیده میشود
- جورابهایی که اندازه پا نیستند
- بدون جوراب پوشیدن کفش
- به طور مرتب برهنه راه رفتن که باعث ضخیم شدن پوست میشود
- اقدامات مکرر مانند دویدن یا راه رفتن به روشی خاص
- در سنین بالاتر، چون بافت چربی کمتری در پوست وجود دارد و این به معنی کمبود بالشتک و خطر بیشتری برای ایجاد پینه است به خصوص در توپی کف پا
پینه اغلب در پاها ظاهر میشون ، اما اصطکاک و فشار نیز میتواند باعث ایجاد پینه روی دستها شود. افرادی که مرتباً بدون استفاده از دستکش از چرخ دستی استفاده میکنند و می توانند باعث توسعه پینه بر روی کف دستهای خود شوند.
جلوگیری از پینه پا
اقدامات زیر ممکن است به کاهش خطر ابتلا به پینه کمک کند:
- پوشیدن جوراب و کفش مناسب میتواند به جلوگیری از ایجاد پینه کمک کند.
- هر شب پا را با آب و صابون بشویید. از یک برس پاک کن استفاده کنید.
- بعد از شستشو و خوب خشک کردن آنها، از کرم مخصوص پای مرطوب کننده استفاده کنید. از لوسیون بدن استفاده نکنید!
- کفش و جوراب مناسب را با درزهایی بپوشید که بر روی پوست پا مالیده نشود.
- کفش را پایان روز بخرید، هنگامی که پاها در بزرگترین اندازه خود قرار دارند.
- با هرگونه درد پا یا سوزش پوستی در اثر بروز آن مقابله کنید.
- با یک متخصص پا جلسات منظم داشته باشید.
- به طور مرتب از یک سنگ پا بر روی کف پا استفاده کنید و پوست سخت را به آرامی پاک کنید.
- هر روز جوراب تمیز بپوشید و از پودر تالک برای جلوگیری از تعریق استفاده کنید.
با درمان میتوان پینه را از بین برد، اما بدون تغییر در سبک زندگی یا تغییر کفش ممکن است پینهها باز گردند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید
اگر پینه بسیار دردناک باشد، یا اگر فرد مبتلا به دیابت، پوست شکننده یا مشکلات گردش خون است، بهتر است با پزشک متخصص غدد که در زمینه مراقبت از پا تخصص دارد مشورت کند. پزشک پا را معاینه میکند، از فرد در مورد سبک زندگی آنها سؤال میکند و ممکن است کفش او را نیز مورد بررسی قرار دهد.
پزشک متخصص، ممکن است مقداری از پوست سخت که پیه را احاطه کرده است، خارج کند تا به مرکز پینه برسد. بعد از پیرایش پوست، پزشک ممکن است وصلهای را با ۴۰ درصد اسید سالیسیلیک اعمال کند. بیمار باید بهطور دورهای برای این کار به پزشک مراجعه کند.
در صورت وجود عفونت یا خطر عفونت، پزشک ممکن است پماد آنتی بیوتیک تجویز کند. پوست قرمز و متورم اطراف پینه میتواند نشاندهنده عفونت باشد. اگر پزشک مشکوک باشد که مشکل اساسی در ساختار استخوان وجود دارد، ممکن است بیمار را برای انجام اشعه ایکس و احتمالاً عمل جراحی آگاه سازد.
اسید سالیسیلیک چیست؟
درمان استاندارد برای پینه پا اسید سالیسیلیک است که در درمان زگیل نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این یک کراتولیتیک است، به این معنی که پروتئین یا کراتین را حل میکند که پینه و پوست مرده اطراف آن را از بین میبرد.
این ماده در کرمها، پدها و گچها موجود است یا میتوان با استفاده از اپلیکاتور یا قطره چکان آن را اعمال کرد. قسمت بالای پوست، سفید خواهد شد و بافت مرده قابل برش یا از بین رفتن است.
هنگامی که پینه از بین رفت، فرد میتواند هر هفته منطقه را با سنگ پا خیس کرده و مالش دهد. اسید سالیسیلیک در غلظتهای مختلفی وجود دارد. دوزهای قویتر ممکن است سریعتر کار کنند اما به یک نسخه پزشک نیاز دارند.
هشدارها
در هنگام درمان پینه در خانه، مهم است که پوست زیادی از بین نرود، زیرا این میتواند منجر به درد و عفونت شود. افراد مسن و مبتلایان به دیابت نباید پا را در خانه خراش دهند،، زیرا این میتواند منجر به عفونتهایی شود که درمان آنها دشوار است. این موضوع میتواند منجر به زخمهای روی پوست شود.
آنها قبل از استفاده از اسید سالیسیلیک باید از پزشک سؤال کنند، زیرا این هم میتواند باعث ایجاد زخم شود. هرگونه برش یا قطع پوست بهترِ توسط پزشک متخصص اطفال یا متخصص بهداشت انجام شود. این کار نیاز به تکرار منظم باشد زیرا ممکن است پینه عود کند.